Betopan Kaplı XPS Kalibel
Betopan Kaplı XPS Kalibel bir yüzü Betopan plaka kaplı, bir yüzü XPS levhadan oluşan kalibel, kompozit bir üründür.
Kompozit ürün olduğu için kolaylıkla, Betopan Kaplı Kalibeli aşağıda yazan alanlarda kullanabilirsiniz.
Dış duvarların iç yüzeyinde ve iç bölme ve komşu duvarlarda kullanınız.
Ek olarak kalibeli, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda kullanınız.
Haricen Ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde kullanınız.
Bu ürünü Ses ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılmasını tavsiye ederiz.
Betopan Kaplı XPS Kalibel dekoratif ısı yalıtımı olarak kullanım amacı dışında yanmaz sınıfta A1 yanmaz sınıfına ve suya dayanıklı aynı zamanda doğal organik malzemelerden üretimi yapılıp dünya açısından da çevreci bir yapıya sahiptir. Genel olarak dünya çapında en fazla tercih edilen ısı yalıtım tercihi olmuştur.
XPS hem soğuk hem de sıcaktan koruyan mükemmel bir ısı yalıtımı malzemesidir. XPS izolasyon sistemleri, ısıtma ve soğutmada yüksek enerji tasarrufu sağlamakta , ayrıca binalarda iklimsel konforlu koşullar sunmaktadır.
XPS yalıtım malzemesi alırken nelere dikkat edilmeli ?
Malzemenin ne denli ısı tutabiliyor olduğu, ısıl iletkenliği, basınç dayanıklılığı, boyutsal kararlılığı, düşük birim ağırlığına sahip olması, buhar geçirimliliği, çekme dayanıklılığı ve yüksek ısı direnci gibi özellikler yalıtım malzemesi seçerken mutlaka dikkat etmeniz gereken özelliklerdir.
Kaplanacak duvarın yüzeyi temizlenerek, uygulamaya hazırlanır. Levhalar duvarın ölçüsüne göre döşemeden 1 cm, tavandan 0,5 cm mesafe kalacak şekilde kesilir.
Özel alçı yapıştırma harcı levhanın poliüretan yüzeyine m2 ’ye 3-5 kg (8-9 topak) gelecek şekilde uygulanır. Kalibel levha kaldırılarak duvar dibinde, döşeme üzerine -önceden yerleştirilmiş 10 mm’lik kamalar üzerine- oturtulur. Duvara yaslandıktan sonra lastik bir çekiç ve mastar ile teraziye alınır.
Levhalar, yapıştırıcı prizini alana kadar desteklenir. Birleşim yerleri özel file ve macunla kapatılır. Son kat boya yapılarak uygulama tamamlanır
Duvarlar kalibel uygulandığında kütle-yay-kütle prensibine göre çalıştığından, yalnız kütle kanununa göre çalışan tek katmanlı ve ağır duvarlardan daha iyi ses yalıtımı sağlar ve binaya ağırlık getirmez.
XPS levha ve alçı plaka arasında yer alan alüminyum folyo yoğuşma riskini önler.
- EPS levhaların ısı iletkenliği hesap değeri 0.033 W/mK ile 0.040 W/mK arasında değişir. Yoğunluk arttıkça ısı iletkenliği azalır.
- Bazı ısı yalıtım malzemeleri, uzun süreli yük altında kalınlıklarında azalma gösterirler ve bu sebeple zamanla ısıl dirençleri azalır. Bazı ısı yalıtım malzemelerinde ise köpük oluşturmak için kullanılan ve ısı iletkenliği düşük olan şişirici gazın malzemeden yavaş bir şekilde uzaklaşması sonucu, başlangıçta düşük olan ısı iletkenliği zamanla artar ve dolayısı ile bu malzemelerin ısıl dirençleri kullanım sırasında zamanla azalır.
- EPS ısı yalıtım levhalarının üretiminde kullanılan şişirici gaz, hava ile çok hızlı bir şekilde yer değiştirdiği için, EPS ısı yalıtım levhalarının ısı iletkenlikleri, üretimi takiben nihai değerine ulaşır ve zamanla kötüleşmez; uygulamanın gerektirdiği yoğunluklarda kullanıldıkları zaman kalınlıklarında da ısıl direncini etkileyecek bir değişim görülmez. EPS ısı yalıtım levhalarının ısı iletkenliklerinin ve ısıl dirençlerinin kullanım ömrü boyunca sabit kalması, en önemli avantajlarıdır.
- EPS’nin önemli özelliklerinden biri de kısa ve uzun süreli yüklemelere karşı gösterdiği mekanik dayanıklılıktır. EPS ısı yalıtım levhalarının mekanik özellikleri, bir binada normal şartlarda karşılaşılabilecek mekanik etkilere başarı ile dayanabilecek yeterliliktedir. Isı yalıtım malzemelerinde, kalınlığın belli bir değerden fazla azalması, malzemenin ısı performansının kabul edilemez düzeyde bozulmasına sebep olur. Bu sırada malzeme yük taşısa bile, ana görevini yerine getiremez. Bu sebeple ısı yalıtım malzemelerinde, basınç dayanımı değil, %10 deformasyondaki (Yani kalınlıkta %10 azalma meydana geldiğindeki)basınç gerilemesi esas alınır. Bu değere %10deformasyondaki basınç gerilemesi denir. Simgesi ile gösterilir. EPS levhaların özellikleri yoğunluğa bağlı olarak değişir.