Beyaz EPS
EPS Köpük termoplastik, kapalı gözenekli, polistren taneciklerin şişirilmesi ve birbirine yapışması yolu ile üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. EPS “Genleştirilmiş Polistren” kelimesinin kısaltılmışıdır ve bu malzemenin %98’i hareketsiz kuru havadan oluşur.
EPS‘nin üstün ısı yalıtım özellikleri çok sayıdaki taneciklerinin bünyesinde bulundurduğu durgun hava sayesindedir. Dünyada mevcut en iyi ısı yalıtımı sağlayan birkaç malzemeden biri olan EPS, aynı performansı, ülkemizde kullanılan diğer ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik olarak sağlayan tek malzemedir.
EPS Yalıtım Teknik Özellikleri
- Etkili bir ısı yalıtımı sağlar.
- Isı iletkenlik grubu 0,040’tır.
- Isıyı iletme değeri zamanla değişmez.
- Basınca karşı oldukça dayanıklıdır, kırılgan bir malzeme değildir.
- Binanın servis ömrü boyunca ısı izolasyonu görevine devam eder.
- B1 yanmaz sınıfındadır.
EPS Yalıtım Uygulaması
EPS, ülkemizde en çok tercih edilen ısı yalıtım levhasıdır. Beyaz veya içerisindeki malzemeye göre gri renge sahip bu malzemenin diğer ısı yalıtım malzemeleri ile karşılaştırıldığında fiyat / performans açısından çok daha ekonomik olduğu ifade edilebilir. EPS ısı yalıtım levhası zamanla incelmez. Ancak kullanım tercihlerine bağlı olarak farklı kalınlıklarda ve farklı kalınlıklarda ve farklı yoğunluklarda üretebilir.
Isı yalıtımı, diğer bir değişle mantolama çok farklı tekniklerle yapılabilir. Çeşitli uygulama teknikleri arasında en iyi çözüm sunan teknik, binanın dışından yapılan mantolama uygulamaları olarak bilinir. Herhangi bir ısı sızıntısı olmaması için bina ısı yalıtım levhası ile tamamen sarılır, doğru kalınlık ve yoğunluktaki malzeme binaya kaplanır. Böylece kışın dışarıdan soğuk havanın içeri girmesi engellenir. Yazın ise fazla ısınmanın önüne geçilmiş olunur. EPS mantolama yalnızca yeni binalarda uygulanmaz. Uzun yıllardır kullanılan mevcut binalarda da mantolama yapılabilir. Isı yalıtım levhası olarak bu malzemeyi tercih eden bina sahipleri veya ustalar binanın etrafını saran bir iskele kurarak mantolama uygulamalarını sırasıyla mevcut binalar üzerine de uygulayabilir.