OSB Kaplı EPS Dolgulu Duvar Paneli
İki yüzü OSB plaka kaplı, arasında EPS levhadan oluşan duvar paneli, Kompozit bir üründür. Duvarların ses ve ısı yalıtımını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır
Kullanım Alanları :
- Binaların ve dairelerin iç cephesinde içe bakan kısımlarda
- Daireler arası veya odalar arası kısımlarda
- Merdiven ve asansör boşluklarında
- Ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde
- Barajlarda, göletlerde, su kanallarında setlerin yıkılmasını ve erozyonu önlemek amacıyla
Uyarılar :
Uyarılar Binaların ve dairelerin iç cephesinde dış cepheye bakan kısımlarda kullanılması durumunda yoğuşmayı önlemek maksadı ile alçı plaka ile EPS arasında alüminyum folyo olan ürün çeşidinin kullanılması tavsiye edilir.
Panel duvar kaplama oldukça avantajlı bir dekorasyon tercihidir. En çok sıkıntı yaratan su ve ısı gibi dış etkenlere bile güçlü dirence sahip olması dilediğiniz her alanda kullanabilme avantajı sağlar. Kimyasal içermeyen temiz içeriği ile içiniz rahat bir şekilde yaşam alanınızın istediğiniz her noktasında kullanabilirsiniz. Kullanacağınız alan kadar satın alabilir, herhangi bir inşaat pisliği ile uğraşmadan kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Dekorasyon ve değişiklik severlerin herhangi bir uygulamada ilk düşündükleri sıkılıp sıkılmayacaklarıdır. Duvar panelleri bu soruna, istenilen zamanda bulunduğu zeminden hasarsızca çıkarılarak başka bir zemine uygulanabilmesi ile çözümün en iyisini getiriyor. İç ve dış mekanlarınız için uyumluluk sağlayabileceğiniz çeşitleri ile dekorasyonunuz için her türlü bütünlüğü ve estetikliği sağlayabilirsiniz. Dayanıklı olması dekorasyon için panel duvar kaplamanızı kullanamamanız anlamına gelmiyor. Kolaylıkla delim yapabileceğiniz duvar panellerine dilediğiniz gibi objeyi asabilir, dekorasyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.
- Temiz yüzeye uygulama önemli olduğu için, kaplanacak duvarın yüzeyini temizleyerek, uygulamaya hazırlayınız. Sonrasında, tam uyumluluk için, Levhaları duvarın ölçüsüne göre döşemeden 1 cm ve tavandan 0,5 cm mesafe kalacak şekilde kesiniz.
- Özel alçı yapıştırma harcı levhanın camyünü yüzeyine m2 ’ye 3-5 kg (8-9 topak) gelecek şekilde sürünüz. Sonrasında, kalibel levhayı kaldırarak duvar dibinde, döşeme üzerine -önceden yerleştirilmiş 10 mm’lik kamalar üzerine oturtunuz. Devamında, duvara yaslandıktan sonra lastik bir çekiç ve mastar ile teraziye alınız.
- Levhaların yerinden oynamaması için, yapıştırıcı prizini alana kadar destekleyiniz. Devamında, çatlamayı önlemek için, birleşim yerlerini özel file ve macunla kapatınız. Son kat boya yapılarak uygulama tamamlayınız.
- Duvarlar Kalibel uygulandığında kütle-yay-kütle prensibine göre çalıştığından, yalnız kütle kanununa göre çalışan tek katmanlı ve ağır duvarlardan daha iyi ses yalıtımı sağlar ve binaya ağırlık getirmez.
- EPS levha ve alçı plaka arasında yer alan alüminyum folyo yoğuşma riskini önler.
EPS Yoğunluğu:
90 KG / M3
EPS Kalınlığı:
5mm / 8mm / 10mm / 15mm / 20mm
Alçıpan Eni: 120 cm
Alçıpan Uzunlukları: 240 cm / 250 cm / 270 cm / 280 cm
Alçıpan Kalınlığı: 12,5 mm
EPS 'nin Özellikleri
EPS levhalarının ısı iletkenliği hesap değeri 0,033 W/mK ile 0,040 W/mK arasında değişir. Yoğunluk arttıkça ısı iletkenliği azalır. Grafik 1’de EPS ürünlerinin λ değerlerinin yoğunlukla değişimi görülmektedir. Bazı ısı yalıtım malzemleri , uzun süreli yük altında kalınlıklarında azalma gösterirler ve bu sebeple zamanla ısıl dirençleri azalır. Bazı ısı yalıtım malzemelerinde ısı köpük oluşturmak için kullanılan ve ısı iletkenliği düşük olan şişirici gazın malzemeden yavaş bir şekilde uzaklaşması sonucu , başlangıçta düşük olan ısı iletkenliği zamanla artar ve dolayısı ile bu malzemelerin ısı dirençleri kullanım sırasında zamanla azalır. EPS ısı yalıtım levhalarının üretiminde kullanılan şişirici gaz , hava ile çok hızlı bir şekilde yer değiştirdiği için , EPS ısı yalıtım levhalarınıon ısı iletkenlikleri , üretimi takiben nihai değerine ulaşır ve zamanla kötüleşmez ; uygulamanın gerektirdiği yoğunluklarda kullanıldıkları zaman kalınlıklarında da ısıl direncini etkileyecek bir değişim görülmez.EPS ısı yalıtım levhalarının ısı iletkenliklerinin ve ısıl dirençlerinin kullanım ömrü boyunca sabit kalması , en önemli avantajlarıdır.
Yapı malzemelerinin yanma durumları ile ilgili olarak yapılan sınıflamalarda Alman DIN 4102 normundan faydalanır.DIN 4102’ye göre bazı yapı malzemeleri nin yanıcılık özellikleri tabloda gösterişmiştir.
EPS ısmarlarken zor alev alıcı olarak (B1 sınıfı) ısmarlanırsa , üretici o malzemeyi rahatça temin edebilir.B1 sınıfına giren bu malzemelerin alev alması için , alevin malzemeye direkt olarak belli bir süre temas etmesi gerekir.Alev uzaklaştığında , malzeme kendi kendine söner.
EPS ve ÇEVRE
Köpük malzeme üretiminde çevre açısından önemli bir bileşen şişirici gazdır.EPS üretiminde şişirici gaz olarak pentan kullanılmaktadır.Alevlenme sıcaklığının ilave edilen kimyasal katkılarla daha yüksek derecelere ulaştırılması da mümkündür.20 kg/m EPS’nşn yanabilmesi için 800 MJ/m³’lğk ısı ve kendi hacminin 130 katı hava gerekir.Yapı elemanlarında sıva , şap , alçı , pano v.b. malzeme ile kaplanmış haldeki EPS levhaların yukarıda belirtilen yanma şartlarına ulaşması beklenmez.Ancak tüm polimer katkılı malzemelerin (EPS , XPS ve etkin miktarda polimer bağlayıcı içeren sert mineral yünü levhaların v.b.) havalandırma kanalları veya giydirme cephe sistemleri gibi hava sirkülasyonunun çok yüksek olduğu uygulamalarda kullanılması uygun değildir. Diğer yandan EPS’nin yanması halişnde çıkan gazların miktarı , ahşap gibi B2 sınıfı ve her bina bünyesine girmiş olan malzemelerin yanmasından çıkan gazlardan çok daha azdır. EPS bir hidrokarbon olup parlama noktası 360°-370°C’dir.(DIN 54836).Kendiliğinden yanabilmesi için ortam sıcaklığının 490°C’ye ulaşmasıu gerekir (ASTM 1929).
Pentan herkesce de çok iyi bilinen doğal gazlardan olan Metan ve Etan’ı da içeren Kimyasal Grubuna (Alkaliler) girmektedir.Bu gruba ayrıca Propan (LPG9 ve Bütan gazları da girmektedir ki ; bunları mutfaklarımızda , evlerimizi ısıtmada ve taşıtlarımızda kullanırız.
Diğer alkali gazlarda (Örneğin Metan) olduğu gibi , Pentan da doğal prosesler neticesi sürekli olarak ortaya çıkmaktadır ki , bunlara hayvanların sindirim sistemlerini ve mikroorganizmalar tarafından bitki örtüsünün anaerobik ayrışımını örnek verebiliriz.Atmosfere verilir verilmez , bu gazlar çok hızlı bir şekilde bozunurlar.
Atmosfere karışan pentan hızlı bir şekilde CO2 ve H2O’ya ayrışmaktadır.Bu şekilde atmosfere katılan CO2 miktarı , EPS levhaların sağladığı ısı yalıtımı sonucu daha az yakıt tüketimi ile bir haftadan daha kısa bir sürede dengelenmekte , bıundan sonraki süre , sera etkisinin azaltılmasına katkı sağlanmaktadır.
Bir hidrokarbon (HC) olan Pentan , troposfer tabakasında çok düşük rakımlarda bozunurken Ozon tabakasına zarar vermez ve iklim değişikliklerinde etkin değildir.XPS’in üretiminde kullanılan CFC’ler ve türevleri (HCFC’ler) Ozon tabakasına kadar ulaşabilmekte ve bu tabakada hepimizin bildiği hasalara neden olmaktadır.Ayrıca iklim değişikliklerine de sebep olduğunudan Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımları yasaklanmıştır.Bu malzemelerin ayrıca uçucu organik bileşikler sorunu da vardır.Pentanın çevreye etkisi sadece insan kaynaklı uçucu organik bileşiklere katkısıdır.Bu katkı da çok düşük düzeydedir.
EPS kullanımının insan kaynaklı uçucu Organik Bileşikler (VOC’s) üzerindeki katkısı sadece %0.2’dir.Bütün bunların yanında EPS endüstirisi , VOC emisyonunun azaltıcı çalışmalarını da yoğun bir şekilde sürdürmektedir.
EPS’nin üretiminde kullanılan pentandan çok daha fazlası , evsel atıkların ayrışmasından ortaya çıkan metan gazı olatrak atmosfere verilmektedir.
Kanada’daki Victoria Üniversitesi’nden Profesör Hocking’in son zamanlarda yaptığı bir araştırmaya göre standart kağıt bardağın ayrışımından ortaya çıkan metan gazı , EPS’den bardak üretilmesi sonucu ortaya çıkan pentan gazından elli misli daha fazladır.
EPS Yalıtım Levhası üretmek için kullanılan her 1 kg petrole karşılık , 150 kg petrolden fazlası , bu ürünün sağladığı ısı yalıtım sonucu daha az yakıt tüketilmesiyle tasarruf edilmektedir.
EPS köpük ürünlerde çok az miktarda ”Styrene” bulunur.EPS köpük ürünler üzerinde yurt dışında yapılan araştırmalarda , bu ürünlerdeki Styrene’nin sağlığa azararlı olabileceğine dair bir bulguya rastlanmamıştır.
EPS , Ozon tabakasına zarar vermeyen , iklim değişikliklerinde etkin olmayan , insanların sebep olduğu VOC emisyonuna çok az (%0,2) ve dolaylı etkisi olan , geri kazanımı kolay , üretiminde yoğun enerji tüketmeyen ve sağladığı ekonomik ısı yalıtımı ile enerji kaynaklarının çok verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan çevre dostu bir üründür.